recept

Subtiele visschotel met banoffeetaart toe (4 personen)

INGREDIËNTEN

Aardappelen
500 g jonge Jersey Royals of nieuwe aardappeltjes
steeltjes van een flinke bos verse munt een kneepje citroensap

Vis
4 zalmfilets van 150 g elk, met vel, maar de schubben en graten verwijderd
8 grote, ongepelde, rauwe tijgergarnalen
een bosje groene asperges
1 citroen
1 verse, rode Spaanse peper
een klein bosje vers basilicum
1 blikje van 30 g ansjovis in olie
4 tenen knoflook
3-4 tomaten
4 plakjes pancetta

Salsa verde
een klein bosje verse bladpeterselie
1 teen knoflook
2 eetlepels rodewijnazijn
1 volle theelepel dijonmosterd
1 volle theelepel kappertjes
2 augurken

Spinaziesalade
balsamicoazijn
1 citroen
200 g gewassen, jonge spinazie

Algemeen
olijfolie
extra vierge olijfolie
zeezout & zwarte peper

Banoffeetaart
(voor 8-10 personen)
4 volle eetlepels lichtbruine, fijne tafelsuiker
4 rijpe bananen
1 dl halfvolle melk
1 kant-en-klare taartbodem (ongeveer 200 g)
3 dl slagroom
1 eetlepel oploskoffie
100 g pure chocola van goede kwaliteit (70% cacaobestanddelen), voor erbij


BEREIDING

Om te beginnen Zet alle ingrediënten en andere spullen klaar. Maak ruimte in je vriezer vrij voor een bord waar de taartbodem op past. Breng een volle ketel water aan de kook.
Zet een steelpan op hoog vuur en zet de grill op de hoogste stand. Zet het standaardmes in de keukenmachine.

Aardappelen Was de aardappelen en doe ze in de steelpan. Pluk de bovenste blaadjes van de takjes munt en houd ze apart. Laat het touwtje om de munt zitten en doe de takjes met een snufje zout bij de aardappelen in de pan. Giet er zo veel kokend water bij dat ze net onderstaan en leg de deksel op de pan.

Banoffeetaart Zet een middelgrote koekenpan op hoog vuur. Schep er de suiker in, schud de pan om de suiker uit te spreiden en in een egale laag te laten smelten. Schil intussen 2 bananen en hak ze met de melk in een blender tot een dikke, smoothieachtige consistentie. Kantel de koekenpan voorzichtig heen en weer om de suiker volledig op te laten lossen. Schenk wanneer de suiker volledig gesmolten is en zachtjes pruttelt heel voorzichtig het bananenmengsel in de pan. Raak de pan daarbij niet aan – karamel kan lelijke brandwonden veroorzaken.
Blijf continu roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 minuten op het vuur staan tot het diep goudbruin van kleur is en schenk het dan in de taartbodem ( ). Strijk de vulling mooi glad, schuif de deegbodem voorzichtig op een groot bord en zet hem een paar minuten in de vriezer om af te koelen.

Vis Leg de zalmfilets en de garnalen in een grote braadslede. Breek de onderste, harde stukjes van de asperges, leg ze bij de vis in de braadslede en strooi er een snufje zout en peper op. Snijd de citroen in kwarten en leg die er ook bij. Hak het Spaanse pepertje in stukjes en strooi die samen met de blaadjes basilicum over de vis. Sprenkel er de olie uit het blikje ansjovis over en snipper er 4 van de filetjes bij. Pers de ongepelde tenen knoflook in de braadslede en sprenkel er een beetje olijfolie over. Hak de tomaten grof en doe die er ook bij. Leg alles netjes in de braadslede, met de snijkant van de citroen en het vel van de zalmfilets naar boven. Drapeer op willekeurige plaatsen de plakjes pancetta in de braadslede en zet hem 10 minuten op de middelste stand onder de hete grill tot de pancetta heerlijk krokant en de vis goed gaar is.

Aardappelen Controleer of de aardappelen gaar zijn, draai het vuur uit en giet ze af. Gooi het bosje munt weg, kieper de aardappelen in een serveerkom en maak ze aan met extra vierge olijfolie, een kneepje citroensap en zout en peper.

Salsa verde Doe de helft van de apart gehouden muntblaadjes in de keukenmachine. Doe er de blaadjes van het bosje peterselie bij en gooi de steeltjes weg. Pel de teen knoflook en doe hem met de rest van de ansjovisfilets, de rodewijnazijn, de mosterd, de kappertjes, de augurken en 6 eetlepels extra vierge olijfolie in de machine. Hak alles door elkaar, proef even en breng de saus eventueel op smaak. Schep de saus in een kleine kom en zet hem op tafel.

Spinaziesalade Schenk een paar flinke scheuten extra vierge olijfolie in een serveerkom. Doe er een snufje zout en peper, een paar scheutjes balsamicoazijn en een flinke kneep citroensap bij. Snijd de laatste muntblaadjes in reepjes en doe die bij de dressing in de kom. Leg de spinazie op een snijplank, frommel de blaadjes bij elkaar en snijd ze in 1 centimeter brede reepjes. Strooi de gesneden spinazie op de dressing, zet de kom op tafel en maak de salade pas op het allerlaatste moment aan.

Banoffeetaart Doe de slagroom in een grote kom en klop hem met een garde redelijk stijf. Spatel er voorzichtig de oploskoffie door om de room een marmerachtig effect te geven. Pel de 2 overgebleven bananen en snijd ze diagonaal in dunne plakjes. Haal de bodem uit de vriezer en leg er de plakjes banaan in. Schep met een spatel de slagroom over de bananen. Schraap er wat krullen pure chocola op en zet de taart weer in de vriezer tot je klaar bent om hem op te dienen.

Vis Haal de braadslede uit de oven en zet hem op tafel. Serveer de vis en aardappeltjes met een fles koele witte wijn erbij.

 

 
Typisch Urk

Vanaf 6 mei leverbaar, bestel nu

Twitter
Willow Tree